Mindenki keresi azt a növényt, amelyik a mai viharos piaci körülmények között is gazdaságosan termeszthető, jól beilleszthető a vetésforgóba, kedvező hatással van a talajra, nem szaporítja fel a gyomokat és a kórokozókat, nincs olyan válogatás és szájhúzgálás, mint az idén a zöldségeknél, és mellette eladható, nem nézegetjük a magtárakban két évvel később is…

Mi saját gazdaságunkban az egyik válaszunk a fenti talányra:

A SZÓJA

És ha már magunknak termeljük, akkor szívesen segítünk másoknak is kifejezetten ehhez a növényhez igazodó szolgáltatásokkal.

A termesztéstechnológiára nem térnék most ki, mivel aktív téma így az összes szakportál, YouTube blogger, Facebook csoport ezzel van tele, sokan tőlem sokkal okosabbak és tapasztaltabbak ezen a területen (korábban is termeltünk már szóját, szóval nem teljesen ismeretlen terep nekünk sem, elmúlt 10 évben összesen kb 300 hektáron volt ilyen növényünk), inkább azt írnám le, hogy mi hogyan tervezzük és mit tudunk nyújtani másoknak!

Először is: vetés!

A Monosem vetőgépünkkel szántásos alapműveléstől egészen no-till-ig tudunk dolgozni, 45 cm-es sortávolsággal, precíziósan, akár térkép alapján, művelő utat hagyva a permetezőnek, section controll-al elkerülve a rávetéseket, ezáltal minimalizálva a magfelhasználást, jó indulási alapot kaphat a szója ami aztán a hatékony gyomirtás és egyenletes állomány kulcsa lesz!


Utána: Sorközművelés!

Új 45 cm-es sorközművelőnk nem csak a sorközben, de a növények alá benyúlva a sorokhoz egészen közel tud dolgozni! Ez hatékony, környezetbarát és olcsó gyomszabályzási rendszer, emellett mivel folyamatosan friss levegőt kever a talajba segíti, hogy a Rhizóbium baktériumok számára legyen elég szabad Nitrogén amit megkössenek a növény és az utóvetemény számára!


Betakarítás: Flexibilis vágóasztallal!

Új kombájnunkhoz Claas Convio Flex asztalt vásároltunk, amivel egyenetlen talaj mellett is szinte veszteségmentesen, földmentesen, akadálymentesen lehet szóját betakarítani, ráadásul hevederes járószerkezete és az átrakókocsi használata lehetővé teszi, hogy utána bármilyen egyéb művelet nélkül, direktvetéssel vethető legyen pl. őszi kalászos, zöldtrágya (esetleg repce), ezáltal is maximalizálni a visszamaradt Nitrogént (a betakarítást követően minél több talajmunkát végeznek a következő növénykultúráig, annál több korábban megkötött N távozik a levegőbe).

Felvásárlás, tisztítás, szárítás, egyéb kapcsolódó szolgáltatások.

Bár a szója jelenleg korlátlanul eladható, a hagyományos növényeket termesztő üzemek a betakarítás alatt esetleg más kultúrák tisztítását és szárítását végzik, így problémás lehet a szója kezelése. Testvércégünk a Kardos-Farm KFT két tisztítóvonallal, szárítóval, és jelentős tárolókapacitással rendelkezik, termelteti és felvásárolja 2024-ben a szóját, így szezonban tudja azt fogadni akár csak szárítás-tisztításra, akár felvásárlásra. Továbbá igény szerint vetőmagok beszerzésében is segítségre lehet.

Amennyiben szója termesztésben gondolkozik, és ehhez bérszolgáltató partnerre van szüksége keressen minket bizalommal elérhetőségeinken!